Asa suna titlul unui proiect de cooperare european in care Consiliul Judetean Brasov este parte pe langa alti parteneri europeni. Noi, Fundatia CEM am participat la prima intalnire de lucru a proiectului in Brasov in calitate de ONG, stakeholder si critici constructivi ai politicilor publice locale legate de domeniul abordat in proiect: turismul sustenabil ca forma de dezvoltare durabila a judetului nostru.

Vizita de lucru a partenerilor si ONGurilor implicate a cuprins o sesiune de lucru in Municipiul Brasov legata de posibilele traiectorii transformarii servicilor turistice din Judetul Brasov in servicii turistice sustenabile (dpdv al dezvoltarii durabile) si vizite in mai multe locatii care pot inspira in primul rand administratia judetean, dar deasemenea partenerii europeni, sa gaseasca solutii pentru a implementa proiecte similare cu modelele vizitate.

Printre acestea s-au numarat punctele gastronomice din Vama Buzaului, Biserica Evaghelica din Vulcan si actiunile sale legate de implicarea tinerilor in actiuni de conservare a monumentelor istorice, Centrul de Informare al Parcului National Piatra Craiului din Zarnesti, Pensiunea Hermani din satul Magura, Comuna Moieciu si Centrul Cultural Amecke, care adaposteste o colectie de peste 80 de costume populare din Romania, din satul Magura, Comuna Moieciu.




Informatii despre proiectul Central Mountains:

Parteneriat european în scopul consolidării modelelor de guvernanță pentru dezvoltarea durabilă a zonelor montane din Europa Centrală.

Într-o lume în continuă schimbare, în care dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului au devenit priorități globale, zonelor montane le revine o importanță semnificativă în eforturile noastre de a contracara schimbările climatice și de a proteja biodiversitatea unică a acestor regiuni.

Consiliul Județean Brașov este partener într-un nou proiect cu finanțare europeană, alături de alți 10 parteneri din Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă, Italia și Austria, cu scopul de a îmbunătăți cooperarea între regiunile montane dinspre Alpi spre Carpați, valorizând astfel unul dintre cele mai importante coridoare naturale care leagă țările din Europa Centrală.
Astfel, înțelegând nevoia de cooperare și schimb de bune practici în dezvoltarea sustenabilă a zonelor montane din lanțul Carpatic, Consiliul Județean Brașov a semnat, în luna august (2023), Acordul de Parteneriat pentru implementarea acestui proiect, cod CE0100083 Central Mountains, finanțat prin INTERREG Central Europe, Prioritatea 4 – O guvernanță mai bună a cooperării.

De notat că zona de acoperire a acestui proiect în țara noastră este tot lanțul Carpatic, astfel încât Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este partener asociat în implementarea acestuia.
Sinteză Proiectul abordează provocarea de a realiza o cooperare transfrontalieră durabilă în zonele montane prin îmbunătățirea structurilor și proceselor de guvernanță, care sunt esențiale pentru consolidarea dezvoltării regionale și a coeziunii dincolo de frontiere.

Prin aceste inițiative, se urmărește creșterea calității vieții locuitorilor din zonele montane, precum și atragerea turiștilor care doresc să experimenteze frumusețea naturală și cultura autentică a acestor regiuni.
Elementele noi aduse de acest proiect constau în caracterul inovator al abordării sale transnaționale (perspectiva alpino-carpatică) și în rezultatele axate pe structurile de guvernanță.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea cooperării între regiunile montane, dinspre Alpi spre Carpați. Din păcate, cooperarea transfrontalieră este adesea lipsită de o viziune comună în zonele montane. Pentru a schimba acest aspect, proiectul Central Mountains concepe și implementează o strategie comună și planuri de acțiune regionale pentru a crea, printre altele, zone funcționale
transfrontaliere. Prin îmbunătățirea structurilor de guvernanță, a proceselor și a operațiunilor, partenerii îmbunătățesc în mod durabil cooperarea între regiunile alpine și carpatice.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt comunitățile și autoritățile locale, tineretul, ONG-urile, IMM-urile, GAL-urile și alții, care ar beneficia de instrumente de guvernanță care să le consolideze rolul și capacitățile în dezvoltarea durabilă și cooperarea dincolo de frontiere.
Bugetul proiectului Conform Parteneriatului încheiat, pentru realizarea acestui proiect a fost alocată suma de 184.000,00 eur (80% co-finanțare: 147.200,00 eur, 20% Județul Brașov: 36.800,00 eur), reprezentând finanțare nerambursabilă accesată prin Programul de finanțare europeană INTERREG CENTRAL EUROPE, Prioritatea 4, Fondul European de Dezvoltare Regională.


Rezultatele implementării proiectului sunt:
1) O strategie comună de pionierat pentru zonele muntoase alpine-carpatice, urmată
de planuri de acțiune pentru anumite zone selectate;
2) Structuri reînnoite și operaționale: Platforma Carpatică pentru Turism Durabil,
noua structură GECT alpină și Platforma Societății Civile Carpatice;
3) Conceperea și pilotarea de Zone Funcționale Transfrontaliere ca nou instrument
de guvernanță pentru cooperarea transfrontalieră pe termen lung;
4) Soluții comune care să fie aplicate în zonele muntoase din Europa Centrală.

Perioada de implementare a proiectului este 04.2023 – 03.2026.

Partenerii implicați în acest Proiect sunt:

  1. Rzeszów County Polonia– Lider de proiect
    www.powiat.rzeszowski.pl
  2. Asociația Euroregiunea Carpatică – Rzeszów – Polonia
    https://www.karpacki.pl/
  3. Asociația orașelor și comunităților din Slovacia – Partener
    https://www.zmos.sk/
  4. Carpathian Foundation – Ungaria – Partener
    www.karpatokalapitvany.hu
  5. Asociația Brandurilor Regionale – Republica Cehă – Partener
    www.regionalni-znacky.cz
  6. Fundația pentru protejarea peisajului (Polonia) – Partener
    www.krajobraz.edu.pl
  7. Eurac research – Italia – Partener
    https://www.eurac.edu/en
  8. Institutul de Sociologie Internațională din Gorizia – Italia – Partener
    www.isig.it
  9. EGTC Alpine Pearls – Austria – Partener
    www.alpine-pearls.com
  10. CIPRA International Lab – Austria – Partener
    https://www.cipra.org/en/about/people/cipra-international-lab
  11. Județul Brașov – Romania – Partener
    www.cjbrasov.ro