SDG5 Realizarea egalității de gen și capacitarea tuturor femeilor și fetelor
SDG5 ‘Agenda 2030 este un instrument care regândește dezvoltarea durabilă la nivel social, economic și de mediu. Dacă nu există egalitate de gen și abilitare a femeilor, nu poate exista dezvoltare durabilă. Încadrarea activității de gen și turism exclusiv în ODD-urile legate de turism (8.9, 12, 12b, 14 și 14.7) ar duce la o reducere a eforturilor care vizează consolidarea dezvoltării durabile a turismului. Este binecunoscut faptul că turismul are un impact dincolo de crearea de locuri de muncă, în special în ceea ce privește efectele de mediu, sociale și politice generate. În plus, analiza ocupării forței de muncă dă naștere unui lanț de variabile multiple legate de economie, sărăcie, politică și sănătate socială, care are efecte diferite asupra bărbaților și femeilor, care trebuie luate în considerare, dacă turismul dorește să contribuie la realizarea Obiectivul 5 privind egalitatea de gen.’ (Daniela Moreno Alarcón, Equality in Tourism)
Introducere
Egalitatea de gen și abilitarea femeilor prin turism durabil
Agenda 2030 este un instrument care regândește dezvoltarea durabilă la nivel social, economic și de mediu. Această agendă a conturat cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD), în care egalitatea de gen și abilitarea femeilor reprezintă o problemă principală pentru următorii 15 ani. Dacă nu există egalitate de gen și emanciparea femeilor, nu poate exista dezvoltare durabilă. Agenda 2030 subliniază că “Realizarea întregului potențial uman și a dezvoltării durabile nu este posibilă dacă unei jumătăți a umanității i se refuză în continuare drepturile și oportunitățile depline ale omului” și afirmă, de asemenea, că integrarea perspectivei de gen ar trebui să fie sistematică și continuă. Cu alte cuvinte, o analiză de gen nu ar trebui să se limiteze doar la obiectivul 5, deoarece acest lucru nu ar face decât să slăbească integrarea perspectivei de gen în restul ODD. Astfel, Obiectivul 5 sprijină integrarea egalității de gen în fiecare dintre obiectivele și scopurile Agendei. Pentru a realiza un turism cu adevărat durabil/responsabil, toate bugetele, declarațiile și expertiza trebuie să fie conștiente de faptul că egalitatea de gen și emanciparea femeilor reprezintă o problemă esențială. Nu este un extra. Dimpotrivă, este parte integrantă a inițierii, planificării, execuției, monitorizării și evaluării fiecărei activități, proiect sau program despre turism sau legat de acesta.
Voința politică și o reevaluare a priorităților de dezvoltare economică, socială și de mediu sunt indispensabile, astfel încât perspectiva transversală de gen să fie canalizată corect. Cel mai bun indicator al progresului este creșterea orientării și a investițiilor pentru promovarea egalității de gen și a capacitării femeilor la nivel național, regional și global. Acestea sunt fapte, nu doar cuvinte.
Către egalitatea de gen în proiectele turistice
Documentație:
»»Egalitatea de gen inclusă în argumentarea, scopurile și obiectivele proiectului
»»Justificarea importanței egalității de gen pentru turismul durabil
»»Claritate asupra termenilor de gen, cum ar fi egalitatea de gen și abilitarea femeilor
Formulare:
»»Se realizează planificarea participativă sensibilă la gen
»»Diagnosticul sensibil la gen este realizat utilizând analiza de gen
»»Planificarea de gen este integrată în toate fazele proiectului»
»»Toți membrii echipei de proiect beneficiază de instruire adecvată în domeniul egalității de gen
»»A perspectiva de gen este internalizată de toți membrii echipei de proiect»»Indicații clare despre cum, ce, când și unde va fi integrat genul
»»Furnizarea expertizei de gen adecvate în proiect; desemnarea punctelor focale pentru problematica de gen
»»Alocarea adecvată pentru integrarea perspectivei de gen și activități specifice în bugetul total
Implementare:
»»Timp, resurse și expertiză suficiente pentru formarea cu succes în domeniul egalității de gen
»»Termenii de referință pentru angajarea consultanților de gen sunt distribuiți tuturor partenerilor
»»Rezistențele la perspectiva de gen sunt abordate periodic pe tot parcursul proiectului
»»Tensiunile sunt valorificate pentru a explora problemele de gen și pentru a promova schimbarea. (Ferguson și Moreno, 2015, p.14)
În acest sens, Agenda 2030 produce o transformare a perspectivei de dezvoltare, făcând-o mai umană, deoarece ODD au fost create parțial, deoarece s-a recunoscut că promovarea dezvoltării sociale nu este același lucru cu dezvoltarea umană durabilă. Acest plan de acțiune constituie o oportunitate de a poziționa egalitatea de gen și abilitarea femeilor ca o componentă esențială în crearea și implementarea politicilor publice. Este o șansă de a consolida egalitatea de gen și emanciparea femeilor în sectoare în care acestea nu există sau se află într-o fază foarte inițială, cum ar fi turismul. De asemenea, ar putea contribui la încetarea strategiei depășite de “a adăuga femei și a amesteca” și de a o înlocui cu analiza femeilor și a relațiilor de putere bazate pe gen atunci când se proiectează, se propun, se creează și se pune în aplicare orice fel de măsură – cu alte cuvinte: punerea în aplicare cu adevărat a integrării perspectivei de gen.
Câteva date despre femeile din turism
Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), participarea femeilor în industria serviciilor hoteliere și de restaurant este de aproximativ 55,5% la nivel global și ajunge la 70% în unele regiuni. Acest procent este de 55,9% în Spania; 58,4% în Costa Rica; 58,5% în Mexic; 65% în Thailanda; 76,3% în Peru; și 85,6% în Lituania. Într-o anumită măsură, turismul este modelat de munca femeilor.
Raportul Global privind Femeile în Turism 2010, comandat în comun de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) și UN Women, a oferit o viziune globală a situației femeilor în acest sector. Raportul concluzionează că “femeile sunt adesea concentrate în locuri de muncă cu statut scăzut, prost plătite și precare în industria turismului”. Femeile sunt înțelese mai degrabă din punct de vedere cantitativ decât calitativ.
Includerea activității de gen și a turismului exclusiv în ODD legate de turism subliniate de OMT (n.d.) (>> Obiectivul 8.9, >>Obiectivul 12b, >> 14.7) ar conduce la o reducere a eforturilor menite să consolideze dezvoltarea durabilă a turismului. Este binecunoscut faptul că turismul are un impact dincolo de crearea de locuri de muncă, în special în ceea ce privește efectele de mediu, sociale și politice generate. În plus, analiza ocupării forței de muncă dă naștere unui lanț de variabile multiple legate de economie, sărăcie, politică și sănătate socială.
Egalitatea în turism (EinT)
Organizația Egalitate în Turism a fost creată în 2012 cu scopul de a integra dimensiunile de gen în dezvoltarea turismului. Potrivit Equality in Tourism, perspectiva de gen este importantă în turism: “Femeile sunt o componentă importantă a forței de muncă din industrie. Acestea reprezintă aproape jumătate din sectorul formal, dar sunt mult mai susceptibile decât bărbații să fie găsite în locuri de muncă mai prost plătite și necalificate. De asemenea, tind să lucreze exclusiv cu femei. O astfel de segregare de gen afectează remunerarea, accesul la formare și, prin urmare, la locuri de muncă mai bine plătite. Puține femei ocupă funcții de conducere, fie în sectorul public, fie în cel privat. În cele din urmă, o mare parte din munca femeilor este neremunerată, femeile contribuind la întreprinderile familiale. Acolo unde femeile sunt excluse de la incluziunea echitabilă, atât în sectorul formal, cât și în cel informal, ele și societățile lor au de suferit.”
Provocări majore
Provocarea majoră este creșterea dezvoltării turismului dintr-o perspectivă de gen. Se crede adesea că analiza de gen implică numărarea bărbaților și femeilor fără a lua în considerare diferențele dintre ei. Lucrul în turism dintr-o perspectivă de gen implică utilizarea unei analize de gen – esențială pentru îmbunătățirea dezvoltării durabile a turismului în sine.
Politica în domeniul turismului dintr-o perspectivă de gen: cazul Capului VerdeÎncepând cu anul 2015, UN Women – Capul Verde a consolidat capacitatea Centrului pentru Turism și a Institutului Cabo-Verde pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați de a elabora o planificare eficientă și sensibilă la dimensiunea de gen în sectorul turismului, bazată pe analiza de gen. Ei au identificat măsuri și inițiative care aduc beneficii dezvoltării locale, având un impact pozitiv asupra veniturilor și productivității femeilor. Rezultatul este primul Plan Național de Turism din perspectiva de gen.
Acest tip de analiză relevă, cât mai detaliat posibil, diferențele și inegalitățile dintre femei și bărbați, cauzele și consecințele acestora și modul în care sunt sau nu vizibile. Acesta oferă o bază pentru promovarea măsurilor compensatorii care diminuează sau elimină disparitățile de gen.
Dezvoltarea turismului dintr-o perspectivă de gen presupune analizarea modului în care femeile și bărbații contribuie, experimentează și sunt afectați individual și colectiv de dezvoltarea turismului, cu trei obiective esențiale:
• Identificarea cauzelor discriminării care apar direct și indirect ca urmare a dezvoltării turismului.
• Îmbunătățirea proceselor de planificare și gestionare a turismului prin concepte și instrumente de planificare care promovează o perspectivă de gen. Pentru a face acest lucru, este necesar să se alinieze agenda globală de gen și dezvoltare la analiza și propunerile promovate de sectorul turismului.
• Reevaluarea conceptului de sustenabilitate a dezvoltării turismului prin încorporarea unei analize centrate pe femei.
Căi tangibile înainte
Unele puncte semnificative ar trebui luate în considerare în contextul ODD și al turismului dintr-o perspectivă de gen.
Implementarea și monitorizarea durabilității turismului
Turismul la nivel local trebuie conceput luând în considerare relațiile de putere generate de accesul la resurse și controlul acestora, precum și impactul negativ asupra dezvoltării capacităților femeilor, fetelor și băieților. Este important să se efectueze o analiză a dimensiunilor de gen ale participării femeilor în diferite sectoare legate de turism, cum ar fi agricultura, cafeaua, serviciile și construcțiile, precum și o analiză de gen a sectorului privat legat de turism, în principal a corporațiilor multinaționale.
Politici
Guvernele trebuie să pună în aplicare strategii turistice cu o perspectivă transversală de gen sau să elaboreze strategii de turism dintr-o perspectivă de gen, care devin de facto parte a strategiei turistice a țării și sunt prioritizate în bugetul și resursele sale. Primul pas este înțelegerea realităților femeilor care trăiesc în destinațiile turistice și a celor care sunt implicate în turism ca lucrători. Planificarea și gestionarea turismului participativ dintr-o perspectivă de gen este unul dintre principiile esențiale în planificarea și gestionarea politicilor. Acest lucru trebuie să includă, desigur, responsabilitatea socială și de mediu a întreprinderilor, formarea și educația. În acest moment, este necesar să se încurajeze participarea femeilor în zonele în care acestea nu sunt prezente în prezent, dar care sunt esențiale pentru crearea și punerea în aplicare a politicilor în domeniul turismului (>> Obiectivul 16 Guvernanță).
Întreprinderi și consum
Analiza de gen trebuie integrată în lanțul valoric pentru a consolida comerțul echitabil și pentru a asigura participarea femeilor și, în special, procesul decizional. Consumul responsabil (>> Obiectivul 12) trebuie încurajat nu numai în ceea ce privește cererea de standarde pentru vizitatori, ci și pentru a spori securitatea femeilor și fetelor care trăiesc în destinații turistice și a femeilor care călătoresc pe cont propriu.
Munca decentă (>> Obiectivul 8) necesită o perspectivă de gen în politicile de ocupare a forței de muncă din turism, punând accentul pe diferențele salariale, abuzul sexual și hărțuirea din partea colegilor și a turiștilor și încurajând participarea lucrătoarelor și luarea deciziilor.
Dezvoltarea turismului cu o perspectivă de gen este esențială pentru atingerea excelenței în durabilitatea și responsabilitatea turismului. În plus, întrucât lansarea punerii în aplicare a Agendei 2030 coincide efectiv cu declarația ONU din 2017 drept Anul internațional al turismului durabil pentru dezvoltare, sectorul turismului își va putea demonstra voința politică de a asigura egalitatea de gen și abilitarea femeilor.
Literatura
Ferguson, L., & Moreno, D. (2015). Gender and sustainable tourism: Reflections on theory and practice. Journal of Sustainable Tourism, 23(3), 401-416.
UNWTO (n.d.) Tourism and the SDGs http://icr.unwto.org/content/tourism-and-sdgs