Protejarea, refacerea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și inversarea degradării terenurilor și stoparea pierderii biodiversității
Sursa variantei in limba engleza a textului de mai jos
Autori: Katrin Karschat și Cornelia Kühhas, Naturefriends International
Peisajele frumoase, fauna și flora bogate și siturile de patrimoniu natural sunt printre principalele motive pentru care turiștii vizitează o destinație. Turiștii caută recreere și liniște în zonele naturale, dar și activități distractive. Turismul și biodiversitatea pot fi astfel într-o relație simbiotică. Cu toate acestea, există și consecințe negative asupra biodiversității din turism. Construirea infrastructurii turistice, cum ar fi hoteluri, străzi, facilități și atracții necesită mult spațiu. Ecosistemele sunt degradate sau chiar distruse. În plus, vizitatorii pot dăuna ecosistemelor, mai ales dacă numărul lor nu este reglementat și dacă vizitatorii nu sunt ghidați.
Introducere
Conectarea biodiversității și a turismului
Peisajele frumoase, fauna și flora bogate și siturile de patrimoniu natural sunt printre principalele motive pentru care turiștii vizitează o destinație. Turiștii caută recreere și liniște în zonele naturale, dar și activități distractive. Ei ar dori să se bucure de peisaje frumoase, să privească fauna sălbatică și să experimenteze în mod activ natura în drumeții, ciclism sau excursii cu canoe. Zonele cu un nivel ridicat de biodiversitate, cum ar fi zonele costiere (>> Obiectivul 14), munții și zonele protejate sunt deosebit de atractive pentru oaspeți.
Turismul și biodiversitatea pot fi într-o relație simbiotică. Biodiversitatea este nucleul peisajelor atractive și creează caracteristici regionale distinctive, inclusiv produse agricole pentru o bucătărie locală diversă. “Turismul durabil poate juca un rol major, nu numai în conservarea și conservarea biodiversității, ci și în respectarea ecosistemelor terestre, datorită eforturilor sale de reducere a deșeurilor și consumului, conversației florei și faunei native și activităților sale de sensibilizare”, așa cum subliniază Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) cu privire la Obiectivul 15 (UNWTO, 2015). Convenția privind diversitatea biologică (CBD) subliniază, de asemenea, importanța dezvoltării durabile a turismului pentru diversitatea biologică. A emis orientări pentru industria turismului (CBD, 2004), concentrându-se pe dezvoltarea turismului în zonele vulnerabile pentru a maximiza beneficiile pozitive pentru biodiversitate, ecosisteme și dezvoltarea economică și socială.
Provocări majore
Cu toate acestea, există și consecințe negative asupra biodiversității din turism. Construirea infrastructurii turistice, cum ar fi hoteluri, străzi, facilități și atracții necesită mult spațiu. Adesea, intervențiile masive în echilibrul naturii sunt cauzate de dezvoltarea turismului. Ecosistemele sunt degradate sau chiar distruse. În plus, vizitatorii pot dăuna ecosistemelor, mai ales dacă numărul lor nu este reglementat și dacă vizitatorii nu sunt ghidați. Dacă turiștii părăsesc potecile marcate, habitatele și speciile sensibile pot fi perturbate. Efectele negative asupra faunei sunt deosebit de grave în sezonul de reproducere. Pașii pot deteriora grav vegetația și pot provoca eroziune și degradare, în special în ecosistemele sensibile, cum ar fi munții, zonele umede și zonele uscate.
Infrastructura verde: investiții durabile în beneficiul oamenilor și al naturii
Infrastructura verde (IG) este o rețea planificată strategic de zone naturale și semi-naturale de toate scările. Aceste structuri spațiale oferă pietre de temelie pentru multe specii diferite și contribuie la conservarea biodiversității prin conectarea habitatelor în peisaje mai largi și sprijină mobilitatea faunei sălbatice. În plus, există efecte pozitive asupra bunăstării umane datorită serviciilor ecosistemice (de exemplu, aer și apă curate) și atenuării schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale prin stocarea carbonului, atenuarea inundațiilor și prevenirea eroziunii solului. Este o investiție durabilă atât în beneficiul oamenilor, cât și al naturii. Implementarea IG creează un mediu atractiv în care oamenii își petrec timpul liber și găsesc recreere. Studiile demonstrează că activitățile în aer liber și petrecerea timpului în natură sunt benefice pentru bunăstarea și sănătatea psihologică și fizică. Conceptele turistice adaptate cerințelor naturii, cum ar fi ecoturismul, câștigă popularitate și fac parte dintr-un nou stil de viață. Tururile ghidate oferă experiențe în natură, educație ecologică și ne reconectează la mediul nostru. Conflictele dintre conservarea ecosistemelor naturale și cererea tot mai mare a turiștilor pentru experiențe în natură apar atunci când capacitatea de susținere a ecosistemelor este depășită. GI este capabil să gestioneze presiunea vizitatorilor, oferind o resursă de recreere și vizitatori pentru stilul de viață în aer liber și ajutând la devierea presiunii de la peisajele sensibile sau zonele de conservare. Martina Marschnig, Manager al ariei naturale, www.bundesforste.at pădurilor federale austriece
În plus, industria turismului are nevoie, printre alte resurse, de multă apă (>> Obiectivul 6) și de energie. Resursele sunt adesea irosite până la un punct în care consumul depășește capacitățile regenerative. Consumul excesiv de apă poate cauza scăderea nivelului apelor subterane, cu efecte negative asupra habitatelor regionale, precum și asupra agriculturii.
Creșterea emisiilor generate de aviație face din turism unul dintre principalii factori care contribuie la schimbările climatice (>> Obiectivul 13), ceea ce provoacă, de asemenea, pierderea biodiversității: ecosistemele și peisajele se schimbă, plantele și animalele sensibile și specializate dispar, speciile invazive se răspândesc și adesea reprimă speciile domestice, dezastrele naturale, cum ar fi furtunile, inundațiile sau incendiile forestiere, apar mai frecvent.
Prin afectarea naturii și a biodiversității, dezvoltarea nedurabilă a turismului poate duce la reducerea atractivității unei regiuni afectate pentru vizitatori pe termen lung.
Industria leilor captivi: O înșelătorie de sustenabilitate?
Noțiunea de “durabilitate” a devenit expresia cea mai suprautilizată și, prin urmare, lipsită de sens în cercurile de conservare și faună sălbatică. Folosit în egală măsură de cei care gestionează în mod responsabil și de abuzatorii de animale sălbatice, nu este deloc surprinzător faptul că industria de reproducere a prădătorilor și a vânătorii de lei conservați sau captivi invocă, de asemenea, termenul ca o modalitate de a încerca să igienizeze ceea ce fac.
Frenezia de reproducere, comercializare, mângâiere, plimbare, vizionare, filmare, dezosare și ucidere în curs de desfășurare, mai ales în Africa de Sud, dar și în alte țări din Africa de Sud, este despre a face cât mai mulți bani din aceste animale posibil și de a face acest lucru în cel mai scurt timp posibil.
Și în timp ce se ocupă de escrocherii, programele de voluntariat care alimentează veniturile și munca gratuită în multe dintre aceste ferme de lei este ceva ce guvernul ar trebui să analizeze. Ele ademenesc oamenii, adesea tineri studenți care cred că aduc o contribuție demnă de conservare, să plătească sume substanțiale de bani pentru a-și oferi serviciile acestor facilități.
Leii crescuți care urmează să fie mângâiați, comercializați sau uciși nu pot, conform niciunei definiții rezonabile, să fie echivalați sau clasificați drept conservare și nici cei implicați nu ar trebui să își poată justifica acțiunile sub stindardul utilizării durabile. Și a accepta oricare dintre cele de mai sus ar însemna să ne fraudăm dosarul de conservare și turism, precum și pe toți cei care fac în prezent o astfel de muncă vitală de conservare.
Ian Michler, partener fondator în Invent Africa Safari (Extras din: http://travel.iafrica.com/searchsa/1037188.html, octombrie 2016)
Căi tangibile înainte
Pentru a fi durabil, turismul trebuie să respecte ecosistemele prin găsirea echilibrului între protecția mediului și utilizarea turistică. Turismul durabil integrează valorile ecosistemului și ale biodiversității. Acesta se bazează pe o “utilizare durabilă a ecosistemelor terestre și interioare de apă dulce și a serviciilor acestora, în special a pădurilor, a zonelor umede, a munților și a zonelor uscate” și se axează pe “o reducere semnificativă a degradării habitatelor naturale, stoparea pierderii biodiversității și prevenirea dispariției speciilor amenințate”, în conformitate cu obiectivele 15.1 și 15.5. Este necesar să se reglementeze fluxurile de vizitatori și să se ghideze vizitatorii, în special în habitatele sensibile. Infrastructura și atracțiile turistice trebuie să fie sincronizate cu cerințele locale și cu capacitățile de transport.
Rinoceri fără frontiere: Un proiect de speranță pentru rinocerii din Africa de Sud
Potrivit Wildlife Ranching, o organizație sud-africană, 160.000 de rinoceri au fost sacrificați în Africa în ultimii 50 de ani. Cornul de rinocer este folosit ca ingredient în medicina asiatică și poate aduce prețuri extrem de ridicate pe piața ilegală. Rhinos Without Borders’ este un joint-venture între cele două companii de conservare și turism &Beyond și Great Plains Conservation. Acesta este susținut atât de Fundația Great Plains, cât și de Fundația Africa, combinând eforturile de strângere de fonduri și de gestionare a proiectelor pentru a proteja rinocerii de braconajul agresiv prin relocarea lor în Botswana, o țară cu un excelent re-cord anti-braconaj și densități scăzute de rinoceri. Această inițiativă asigură, de asemenea, diversificarea creșterii rinocerilor și conservă genele rinocerului prin furnizarea unui nucleu de stoc în noua locație. Folosind puterea parteneriatului lor turistic, a fost creat un pachet creativ de sponsorizare pentru strângerea de fonduri pentru a atrage donatorii și, de asemenea, pentru a le permite să participe la unele dintre operațiuni. Proiectul a ajutat ambele organizații să obțină o participare eficientă și conștientizare în rândul localnicilor, comunitatea de călătorie, publicul larg din Africa de Sud și Botswana, precum și comunitatea non-profit. În plus, proiectul servește ca o poveste de succes pentru a stimula noi proiecte ale industriei turismului sau ale altora.
Resursele naturale sunt limitate. Turismul trebuie să realizeze modele durabile de consum și producție (>> obiectivul 12), de la achiziții la gestionarea deșeurilor. Fără o reducere serioasă și semnificativă a deșeurilor, emisiilor și consumului, turismul nu va fi durabil. Destinațiile turistice au nevoie de strategii de dezvoltare durabilă, care să fie adaptate regiunii și resurselor sale naturale – în conformitate cu obiectivul 15.9, care solicită “integrarea valorilor ecosistemului și biodiversității în procesele naționale și locale de planificare și dezvoltare”.
Turismul bazat pe natură contribuie la creșterea gradului de conștientizare și de cunoaștere a vizitatorilor și a populației locale cu privire la ODD 15. Drumețiile ghidate, expozițiile și alte activități educative transmit cunoștințe despre ecosistemele și speciile regionale. Oamenii sunt mai dispuși să protejeze ceea ce înțeleg și le pasă. Turismul sensibilizează, de asemenea, localnicii cu privire la problemele de mediu și, astfel, sporește angajamentul acestora pentru activitățile de conservare. Atunci când localnicii își dau seama de aprecierea biodiversității și ecosistemelor locale de către vizitatori, acest lucru poate, de asemenea, să le sensibilizeze cu privire la resursele naturale ale regiunii și la disponibilitatea lor de a proteja natura. Astfel, turismul poate sprijini “acțiuni de stopare a braconajului și traficului de specii protejate de floră și faună și poate aborda atât cererea, cât și oferta de produse ilegale din specii sălbatice”, ca țintă 15.7 cereri.
Turismul bazat pe natură poate, prin veniturile pe care le generează, să promoveze protecția mediului prin mobilizarea și creșterea semnificativă a resurselor financiare din toate sursele pentru conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității și a ecosistemelor, în conformitate cu obiectivul 15.9a. Taxele de intrare pentru ariile protejate, subvențiile turoperatorilor și taxele pot genera o contribuție financiară directă la conservarea naturii. În plus, turismul durabil poate fi vital pentru valoarea adăugată regională, oferind locuri de muncă pentru localnici și consolidând economia locală. Prin urmare, turismul poate sprijini un proces de dezvoltare durabilă, precum și strategii de reducere a sărăciei și poate contribui la atingerea obiectivului 15.9.
Vara indiană: recreere și turism forestier
Noua Anglie este renumită pentru vara indiană. Pădurile domină peisajul News Hampshi-re, astfel încât un procent mare de activități de recreere și turism sunt legate de pădure. New Hampshire Division of Forests and Lands este o agenție multi-ser-vice dedicată conservării peisajului forestier rural și urban din Hampshire. Accentul său este pus pe protejarea și promovarea valorilor oferite de copaci, păduri și comunități naturale. Misiunea este gestionarea responsabilă a resurselor forestiere ale statului; informarea și educarea publicului cu privire la resursele forestiere; și protecția acestor resurse în beneficiul continuu al cetățenilor, vizitatorilor și silviculturii statului. Gestionarea durabilă a pădurilor este un factor cheie pentru economia locală: vânzarea lemnului și a produselor din lemn, crearea a 10.800 de locuri de muncă în regiune și, nu în ultimul rând, venituri din activități turistice.
New Hampshire Division of Forests and Lands, Statele Unite ale Americii. www.nhdfl.org
Referinţe
Institutul Leibnitz de Dezvoltare Ecologică Urbană și Regională (IOER) (Ed.) (2014): Ghid practic: Turism și biodiversitate în vremuri de schimbări climatice. Dresda/Freiburg im Breisgau; http://www.ioer.de/downloads/#8618
Secretariatul Convenției privind diversitatea biologică (2004): Orientări privind biodiversitatea și dezvoltarea turismului, Montreal; http://www.cbd.int/doc/publications/tou-gdl-en.pdf
Secretariatul Convenției privind diversitatea biologică (2007): Gestionarea turismului și a biodiversității – Manual de utilizare privind orientările CBD privind biodiversitatea și dezvoltarea turismului, Montreal; https://www.cbd.int/doc/programmes/tourism/tourism-manual-en.pdf
Secretariatul Convenției privind diversitatea biologică (2015): Turismul în sprijinul biodiversității – un manual privind aplicarea Orientărilor CBD privind biodiversitatea și dezvoltarea turismului, Montreal; https://www.cbd.int/tourism/doc/tourism-manual-2015-en.pdf
OMT (2010): Turismul și biodiversitatea – realizarea obiectivelor comune către durabilitate. Madrid; http://www.e-unwto.org/doi/abs/10.18111/9789284413713
OMT (2015): Turismul și ODD-urile. Madrid; http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/pdf/sustainable_development_goals_brochure.pdf