Ținta 16.2: Încetarea abuzului, exploatării, traficului și a tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor

Sursa variantei in limba engleza a textului de mai jos

Autori: Mechtild Maurer și Jana Schrempp, ECPAT Germania

În ciuda a 20 de ani de muncă grea de campanie de la Primul Congres Mondial privind Exploatarea Sexuală Comercială a Copiilor din 1996, exploatarea sexuală a copiilor în călătorii și turism a crescut pe tot globul, depășind încercările de a o opri. Încă nu este sigur câți copii sunt victime ale acestei infracțiuni ascunse, deoarece majoritatea cazurilor nu sunt raportate și doar câțiva dintre cei raportați sunt apoi urmăriți penal. Dar știm că mai mulți copii sunt victime decât oricând și că nicio țară nu este imună.

Introducere

“Toate obiectivele globale sunt relevante pentru copii, nu numai cele care se referă în mod specific la copii”, spune UNICEF (n.d.), care subliniază, de asemenea, legăturile evidente dintre ODD și Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului – de exemplu, în domeniile sănătății (>> Obiectivul 3), educației (>> Obiectivul 4) și combaterii violenței (>> Obiectivul 16b). În acest context, Agenda 2030 este înțeleasă ca un instrument care evidențiază drepturile copiilor și necesitatea protecției acestora. Un copil care împlinește cinci ani în 2017 va ajunge la maturitate până în 2030. Distincția dintre obiectivele specifice copilului și adultului este foarte fluidă.

Obiectivul 5, obiectivul 8 și obiectivul 16 includ ținte solide care solicită statelor membre ale ONU acțiuni și măsuri concrete pentru eliminarea tuturor formelor de violență împotriva fetelor (5.2), pentru a asigura interzicerea și eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor până în 2025 (8.7) și pentru a pune capăt abuzului, exploatării, traficului și tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor (16.2). Este puțin probabil ca aceste obiective să fie atinse. Violența împotriva copiilor nu va înceta până în 2030. Indicatorii de măsurare a progreselor țin seama de acest lucru. Analizând indicatorul aferent țintei 16.2 (indicatorul 16.2.3: Proporția femeilor și bărbaților tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani care au fost victime ale violenței sexuale până la vârsta de 18 ani), proporția nu va fi niciodată zero. Dar indicatorul oferă informații despre nivelul de realizare, ceea ce va contribui la influențarea politicii naționale. ODD pot fi o piatră de temelie importantă pentru realizarea unei lumi mai protectoare pentru copii.

Unde ne aflăm?

În ciuda a 20 de ani de muncă grea de campanie de la Primul Congres Mondial privind Exploatarea Sexuală Comercială a Copiilor din 1996, exploatarea sexuală a copiilor în călătorii și turism a crescut pe tot globul, depășind încercările de a o opri. Încă nu este sigur câți copii sunt victime ale acestei infracțiuni ascunse, deoarece majoritatea cazurilor nu sunt raportate și doar câțiva dintre cei raportați sunt apoi urmăriți penal. Dar știm că mai mulți copii sunt victime decât oricând și că nicio țară nu este imună (ECPAT International, 2016b).

Exploatarea sexuală a copiilor în călătorii și turism nu se limitează la țările în curs de dezvoltare sau la țările cu puține resurse. Se găsește peste tot, chiar și în cele mai bogate țări din lume, după cum demonstrează cercetările din America de Nord și Europa. După cum a constatat Studiul Global publicat în 2016 de ECPAT International, “infractorii caută și vizează continuu destinații emergente de călătorie și turistice, cum ar fi Moldova, Myanmar și Peru. Pe măsură ce țările acționează pentru a combate criminalitatea, infractorii caută noi destinații în care riscurile de arestare sunt mai mici” (ECPAT International, 2016b, p. 107).

Nu există o victimă tipică pentru copii, toți copiii sunt în mod special vulnerabili. Dar unii copii sunt mai expuși riscului decât alții, de exemplu copiii din familii disfuncționale, copiii care trăiesc în sărăcie, orfanii, membrii minorităților, copiii care trăiesc și lucrează pe stradă.

Și nu există un astfel de lucru ca infractorul sexual tipic asupra copiilor: călătorii de afaceri, lucrătorii umanitari, expatriații, membrii unei misiuni de pace, pensionarii sau voluntarii pot deveni cu toții infractori sexuali itineranți; Atât bărbații, cât și femeile, iar mulți infractori sunt turiști sau călători interni sau regionali.

Dinamică și noi tendințe

Extinderea masivă a utilizării și accesului la cele mai recente tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) a stimulat proliferarea exploatării sexuale a copiilor în călătorii și turism. Grooming-ul online, transmiterea în direct a abuzului sexual asupra copiilor și comportamentul online riscant sunt asociate din ce în ce mai mult cu exploatarea sexuală a copiilor în călătorii și turism, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege legăturile.

Reglementarea și protecția socială sunt cu mult în urma fenomenelor în schimbare rapidă și a noilor tendințe, cum ar fi site-urile de rezervări online, serviciile peer-to-peer, volunturismul, turismul orfelinatului, turismul în mahalale și ecoturismul. Dezvoltarea nereglementată a călătoriilor și turismului poate perturba economiile locale și poate face copiii mai vulnerabili la exploatare.

Pro și contra turismului

ECPAT International consideră industria turismului și multiplii săi actori aliați cheie în combaterea exploatării sexuale a copiilor în călătorii și turism și încearcă să promoveze și să sprijine implicarea activă a acestora în stoparea acestor forme de exploatare. ECPAT încurajează, de asemenea, cooperarea națională și internațională a agențiilor de aplicare a legii pentru urmărirea penală a infracțiunilor sexuale împotriva copiilor comise de străini în străinătate prin intermediul legislației extrateritoriale. Până în prezent, doar 44 de țări au legi extrateritoriale în ceea ce privește exploatarea sexuală a copiilor (ECPAT Țările de Jos, 2011, p.21).

Chiar dacă sectorul turismului poate fi un partener puternic în dezvoltarea unui mediu mai protector pentru copii, călătoriile și turismul pot avea consecințe negative pentru copiii de toate vârstele și genurile. Este clar că sectoarele călătoriilor și turismului pot – și adesea joacă – un rol esențial în prevenirea exploatării sexuale a copiilor. Nu există suficiente reglementări obligatorii. Implicarea industriei depinde de voința lor liberă. Acest lucru nu este în conformitate cu Comentariul general nr. 16 (2013) al Organizației Națiunilor Unite privind obligațiile statelor referitoare la impactul sectorului de afaceri asupra drepturilor copilului (Comitetul ONU pentru drepturile copilului, 2013). Experții solicită o reglementare mai strictă a activităților de afaceri în ceea ce privește drepturile copilului (Hecht, n.d.).


Infractori în mișcare – America Latină

Studiul global “Offenders on the Move” este mai mult decât un raport. De asemenea, deține o bază de date extinsă care relevă o creștere a exploatării sexuale a copiilor de către călători și turiști. Guvernele, companiile de turism și turism, agențiile de aplicare a legii și organizațiile pentru drepturile copilului trebuie să își adapteze strategiile pentru a se adapta la noile tendințe și evoluții.

America Latină depinde în mare măsură de banii generați de călătorii și turism. Uneori, hotspoturile turistice sunt dezvoltate strategic în apropierea comunităților sărace. Localnicii sunt adesea jefuiți de pământurile lor și forțați să accepte locuri de muncă prost plătite în sectorul turismului. Acest lucru crește expunerea copiilor la infractori sexuali și inter-mediari. Familiile și copiii sunt descurajați să raporteze abuzurile, deoarece le este frică să nu-și piardă locurile de muncă.

Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, conflictele interne și migrația slăbesc familiile și mulți copii fug de acasă. Nivelurile ridicate de violență, disponibilitatea drogurilor și a armelor și prezența puternică a rețelelor de crimă organizată și a bandelor, care dispun de mijloacele necesare pentru a trafica copii către zonele turistice, sporesc, de asemenea, riscul acestora. Tehnologiile informației și comunicațiilor și internetul sunt utilizate de infractori și intermediari pentru a întâlni copii și pentru a crea și distribui materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor.

ECPAT International (2016c): Toate avorturile. Versiunea pentru tineret a Studiului Global, p. 17

http://globalstudiosect.org


Provocări majore

Adesea, conceptele de protecție a copilului nu protejează cele mai vulnerabile grupuri de victime. Măsurile luate de guverne și companii nu sunt suficiente și nu există suficient sprijin și îndrumare pentru copiii victime. Urmărirea penală este slabă, din cauza lipsei de cooperare între autorități și guverne, iar numărul infractorilor condamnați este alarmant de scăzut. Cercetările efectuate de ECPAT Germania au identificat că principalele obstacole au fost procedurile penale cu implicații transfrontaliere, cum ar fi: barierele lingvistice, duratele lungi dintre infracțiune și mărturia în instanță, stabilirea domiciliului victimelor, reglementările diferite privind audierile, lipsa de conștientizare în rândul judecătorilor și al poliției (ECPAT Germania, 2016).

Există o legătură între violența sexuală și munca voluntarilor și a lucrătorilor din domeniul dezvoltării, care constituie aproximativ 20% din infractorii străini identificați. Majoritatea infractorilor nu intenționează să abuzeze copiii, ci folosesc oportunitățile în timpul călătoriei lor, crezând că pot scăpa nepedepsiți (Bread for the World et al, 2014).

Căi tangibile înainte

Concluziile studiului global realizat de rețeaua internațională de protecție a copilului ECPAT (2016b) ne obligă pe toți să regândim status quo-ul. Aceasta necesită măsuri noi și comune din partea guvernelor, agențiilor, în special în domeniile călătoriilor și turismului, și a societății civile. Activitatea de sensibilizare și de promovare politică desfășurată de organizațiile neguvernamentale, cum ar fi ECPAT, ar trebui, de asemenea, redirecționată. Campaniile de prevenire care vizează formele clasice de turism nu sunt suficiente. Acestea nu reflectă cele mai recente informații privind profilurile autorilor și tendințele. Activitățile și campaniile trebuie să se concentreze asupra călătorilor și turiștilor care rămân în destinații pentru perioade mai lungi de timp.

Călătoriile de afaceri, munca de dezvoltare și volunturismul nu mai trebuie neglijate. Reducerea exploatării sexuale a copiilor va contribui, de asemenea, la realizarea altor ODD. Investițiile în sisteme de protecție eficiente, cu accent pe programele de prevenire, trebuie concepute și finanțate în mod adecvat pentru a evita sarcinile sociale și economice grele în viitor și pentru >>a asigura atingerea obiectivului 3 (viață sănătoasă și bunăstare pentru toți, la toate vârstele). În prezent, amploarea exploatării sexuale a copiilor o face o urgență de sănătate publică. Studiul privind experiențele adverse din copilărie (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, n.d.) demonstrează consecințele dramatice ale abuzului sexual asupra sănătății supraviețuitorilor, inclusiv depresia, consumul de alcool și alte substanțe și scăderea speranței de viață.

Colaborarea intersectorială este esențială. Guvernele ar putea crea platforme pentru participarea organizațiilor pentru drepturile copilului, precum și a altor actori-cheie (în special sectorul privat, comunitățile, supraviețuitorii și copiii și tinerii înșiși) la elaborarea indicatorilor, precum și la formularea, punerea în aplicare și monitorizarea politicilor naționale privind ODD.

Companiile care iau măsuri sunt poziționate în mod unic pentru a contribui la atingerea obiectivelor ODD care vizează protecția copiilor. Companiile private nu pot fi spectatori pasivi, ci trebuie să se implice activ în protejarea drepturilor copiilor.


Creșterea gradului de conștientizare în rândul turiștilor

În cadrul strategiilor de responsabilitate socială corporativă (CSR) în călătorii și turism, un aspect nu poate fi subestimat: creșterea gradului de conștientizare a călătorilor. Comunicarea companiilor responsabile ajunge la un număr foarte mare de clienți și, în contextul protecției copilului, ajută la creșterea gradului de conștientizare a călătorilor cu privire la vulnerabilitatea copiilor. Acest lucru are, de asemenea, un efect preventiv asupra celor care nu au fost conștienți de această problemă și s-ar putea afla în situații în care minorii sunt susceptibili de a fi exploatați. În plus, unele societăți aplică practici comerciale responsabile, furnizând clienților informații privind procedurile de raportare, cum ar fi platforma de raportare online www.reportchildsextourism.eu.


Formare profesională în domeniul ospitalității pentru tinerii defavorizați din Vietnam

Un exemplu foarte pozitiv al modului în care turismul sprijină realizarea ODD este programul de carieră KOTO. O bună educație și formare reprezintă un factor-cheie pentru reducerea la minimum a riscurilor și a vulnerabilităților față de toate formele de exploatare. KOTO este o întreprindere socială non-profit care oferă formare profesională în domeniul ospitalității tinerilor aflați în situații de risc și dezavantajați din Vietnam (cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani), cu un raport tipic de gen de 50-50 pe clasă de formare. KOTO înseamnă: “Cunoaște unul, învață unul”. Programul de formare este un program de ospitalitate de doi ani, fie pentru partea din față a casei (serviciu), fie pentru partea din spate a casei (bucătărie). Sprijinul psihosocial, dezvoltarea abilităților de viață și dobândirea limbii engleze sunt toate încorporate în instruirile pe care KOTO le oferă. KOTO organizează restaurante de formare pentru a oferi oportunități de formare și pentru a genera venituri atât de necesare, care sunt utilizate pentru finanțarea programului. Absolvenții KOTO primesc o acreditare recunoscută pe plan internațional de la Institutul Australian Box Hill (Melbourne). Prin urmare, KOTO ca atare, nu este un proiect on-off, ci un program continuu de formare holistică.

www.knowoneteachone.com


Referinţe

Pâine pentru lume – Tourism Watch, ECPAT Germania, Grupul de lucru pentru turism și dezvoltare (akte) (2014): De la voluntariat la volunturism. Berlin/Freiburg/Basel. Accesat la https://shop.brot-fuer-die-welt.de/Themen—Aktionen/Tourismus/-From-Volunteering-to-Voluntourism-.html?XTCsid=b45hooger1l7atvomi3g623rl7

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (n.d.) Studiul experiențelor adverse din copilărie. Accesat la https://www.cdc.gov/violenceprevention/acestudy/index.html și www.acestudy.org/

ECPAT Germania (2016): “Multe cazuri, vezi condamnări”. Freiburg.

ECPAT International (2016): Circulara de acțiune #1 Obiectivele de dezvoltare durabilă și exploatarea sexuală a copiilor. Bangkok.

ECPAT International (2016b): Studiu global privind exploatarea sexuală a copiilor în călătorii și turism. Infractori în mișcare. Bangkok. http://globalstudysectt.org

ECPAT International (2016c): Raport de studiu global favorabil tinerilor. Toți la bord. Bangkok. http://globalstudysectt.org/youth-friendly-global-study-report-2/

ECPAT Olanda (2011): Turismul sexual cu copii: protejarea copiilor în turism. Accesat la https://www.defenceforchildren.nl/images/13/1406.pdf

Hecht, Mark Erik (n.d.): Un al patrulea protocol opțional la Convenția privind dreptul copilului: stabilirea unui nou standard pentru încălcările corporative ale dreptului internațional al copilului. Lucrare de expertiză, cu asistența lui David Salter și Melody Burke http://globalstudysectt.org/paper-submissions/

Comitetul ONU pentru drepturile copilului (2013): Observația generală nr. 16 (2013) privind obligațiile statului în ceea ce privește impactul sectorului de afaceri asupra drepturilor copilului. 17 aprilie 2013, CRC/C/GC/16, disponibil la adresa: http://www.refworld.org/docid/51ef9cd24.html

UNICEF (n.d.): Cartografierea obiectivelor globale pentru dezvoltare durabilă și Convenția cu privire la drepturile copilului. www.unicef.org/agenda2030/